Трчање – активност што зближува, инспирира и промовира слободен дух
Искуства

Трчање – активност што зближува, инспирира и промовира слободен дух

Трчање – активност што зближува, инспирира и промовира слободен дух Нема да помине ден, а де не го употребам зборот трчање барем еднаш. Денес добив инспирација да составам нешто во врска со трчањето служејќи се со информации што сум ги читала некаде или сум ги слушнала од некого. Во речникот зборот трчање се објаснува како … Повеќе »

Искуство на Бурхан Адемовски
Искуства

Искуство на Бурхан Адемовски

Драги мои, сакав да ја споделам мојата историја во врска со трчањето. 08.03.2015 Точно на овој ден пред 2 години тргнав по еден пат кој цврсто се решив дека ќе го одам до крај без разлика дали ќе успеам во тоа или ќе биде само сон, се работи за трчањето. Срцево ми беше само на … Повеќе »

Живот долг речиси два полумаратона – Валентина Јошевска
Искуства

Живот долг речиси два полумаратона – Валентина Јошевска

Ова е вториот дел од мојата трчачка приказна за тие што ја прочитаа првата. Луѓето често вреднуваат и споредуваат некои работи со секојдневните состојки што го сочинуваат животот. На пример, со тие пари можам да си ги купам патиките за кои долго сонувам или, пак, за тоа време можам да отспијам и ред други работи. … Повеќе »

Искуство на Илија Ќироски со NRC – NIKE + RUN CLUB
Искуства

Искуство на Илија Ќироски со NRC – NIKE + RUN CLUB

Сите ние во животот имаме различни цели. Некои се однесуваат на семејството, други на пријателите, трети на работата итн. Во последно време, покрај овие претходните, мене почнаа да ме интересираат целите на спортски план, и тоа особено оние тркачките. За оние кои не ме знаат, се викам Илија Ќироски, имам 27 години и се што … Повеќе »

Искуство на Јане Влаховски
Искуства

Искуство на Јане Влаховски

Здраво! Јас сум Јане Влаховски и имам 48 години. Љубител на спортот ,со силен спортски дух и начин на живот. На млади години активно се бавев со повеке спортови: карате, мојата прва љубов кон спортот,боди билдинг, подоцна Таи Чи Чуан,бокс, Кикбокс, возев велосипед ,планинарев (во лето веќе бев во 4-5 часот наутро на планина),значи активен … Повеќе »

Искуство на Дејан Терзиовски
Искуства

Искуство на Дејан Терзиовски

Додека се сеуште свежи импресиите од трките во Белград (10К) и Сараево (полумаратон/штафета), би сакал да го споделам мојот тркачки стаж, како и искуството со NRC – NIKE + RUN CLUB (NIKE школата за трчање) и нашиот драг тренер Кокан. Иако скоро цел живот се занимавам со спорт (фудбал, сериозно тренирав кошарка), фитнес итн., последниве … Повеќе »

Искуство на Мики Попоски
Искуства

Искуство на Мики Попоски

Мојата прва трка беше полумартонската трка на Скопскиот маратон 2014 година. Идеjата да трчам полумаратон беше на брат ми, на чие инсистирање јас како голем љубител на спортот прифатив да трчам. Предходно имам рекреативно играно фудбал и кошарка и предизвик ми беше да истрчам 21 км во мојот роден град. Со неколку дена трчање успеав … Повеќе »

Искуство на Валентина Јошевска
Искуства

Искуство на Валентина Јошевска

Денот кога станав тркач-ка Сто приказни почнав и ниту една не можам да завршам како што заслужува да се каже и опише она што го чувствувам кога станува збор за трчањето и Кокан – македонскиот „гуру“ на трчањето, и за среќа наш лидер во Школата за трчање NRC – Nike +Run Club Skopje. Го запознав … Повеќе »

Како станав (полу)маратонец – Илчо Трајковски
Искуства

Како станав (полу)маратонец – Илчо Трајковски

Ова е само извадок од интересни денови за периодот. Има уште многу вакви денови, кои ќе останат нераскажани…. Ден 1 (156кг) Будење… Ух, чувството на надуеност, киселина во стомакот ме буди околу 7.00. Прва работа, кујна, нес кафе, уште нерасонет, и седнување во дневната соба на утринскиот ритуал, кафе (бокал кафе), пола кутија цигари, и … Повеќе »

Искуство после 1 година поминати во Евроинс школата за трчање
Искуства

Искуство после 1 година поминати во Евроинс школата за трчање

Од првичните импресии кои ги објавив во првиот мој прв текст – Искуството на Бојан Сапунов (http://skolazatrcanje.mk/iskustvo-na-bojan-sapunov/ ) поминаа 10 месеци. Тогаш со Кокан и неговата школа тренирав само 2 месеца но доволно да бидам импресиониран и мотивиран од резултатите. Верувале или не, мотивираноста, импресиите и возбудата за трчање од тогаш се само зголемени. Бидејќи … Повеќе »